Get Adobe Flash player

O jajima

Europa je udomaćila kokoši oko 600 godina prije Krista, i već tada su se jaja bojala, razmjenjivala, jela i bila dijelom proljetnih običaja.

Dok je običaj prilikom vjenčanja uglavno bacanje riže na mladence, Francuske nevjeste razbijaju jaje na pragu svog novog doma za sretnu i zdravu djecu.

U doba Francuske revolucije Francuzi su znali 685 različitih načina za pripremu jaja (uključujući i omlet)

Ljuska jednog jajeta ima preko 17.000 pora na svojoj površini. Kroz njih može apsorbirati okuse i mirise. Spremanje u kartonu pomaže da ostanu svježa.

Jaja se postavljaju u kartone uspravno da bi zračni prostor bio na mjestu i žumanjak centriran.

Jaja na sobnoj temperaturi ostare za jedan dan isto koliko i nakon 7 dana u frižideru.

Jaja mogu ostati u kartonu u frižideru čak 4-5 tjedana od datuma pakiranja.

Tvrdo kuhano jaje lakše se ljušti ako je prije kuhanja staro tjedan ili dva.

Da bi znali je li jaje meko ili tvrdo kuhano - zavrtite ga. Ako se dobro vrti tvrdo je kuhano, no ako krivuda onda je meko.

Ako slučajno ispustite jaje na pod, dobro ga pospite solju za lakše čišćenje.

Zeleni pojas oko žumanjka tvrdo kuhanog jajeta pojavljuje se jer je jaje prekuhano ili zbog više razine željeza u vodi. Ovo možete spriječiti ispravnim vremenom i temperaturom kuhanja ili naglimm hlađenjem kuhanog jajeta.

Žumanjak se lakše odvaja od bjelanjka kad su jaja hladna.

"Snijeg" od bjelanjka bit će izdašniji ako bjelanjke prije tučenja ostavite 20-30 minuta na sobnoj temperaturi.

Tanki končasti materijal u jajetu nije embrio nego posebni protein koji ojačava žumanjak kako ne bi pukao prilokom trešnje jajeta.

 

awpa banner

Luneta d.o.o.
Trg slobode 6
42230 Ludbreg
Tel: +385 98 1770 745
Fax.: +385 42 830 135
info@luneta.hr